Erdogan: Nikada nećemo ostaviti BiH koju mi je Alija dao u amanet

Republike Turske, Redžep Tajip Erdogan govorio je danas o poseti prvom predsedniku RBiH, Aliji Izetbegovića, dan pre njegove smrti, kao i o amanetu koji mu je ostavio.

Turski predsednik je podsetio kako je Izetbegovića posetio u bolnici samo dan pre njegove smrti, te da mu je Izetbegović tada kazao: “Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”. Erdogan je nastavio:“Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojana. Od 15. veka na ovamo”.

– Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, je manifest njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao. U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspective – rekao je Erdogan.

Loading...

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU :

FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *