Foto: One unose sreću u domove bosanskih hanuma u Švedskoj

Posjeta starijim i bolesnim članicama našeg Džemata je aktivnost koju između istalog obavljaju članice Sekcije penzionerki, saopštila je Bosanska Islamska Zajednica Stockholm. Članice ove sekcije Pakuna, Beguna i Mevlija obavile kućnu posjetu kod dvije starije članice: Behija Širbić i Fatima Muminović.

Neumorna, raspoložena Behija-hanuma sa 82 godine kaže da je zadovljna svojim zdravljem i pamćenjem jer svaki namaz obavlja stojeći i bez poteškoća. Zahvalna je Allahu Milosnom, a zatim i ovoj državi što joj je omogućila da ima svu brigu i njegu i svoju djecu i unučad koji je često posjećuju i obilaze.

Druga posjeta je bila kod Fatime – hanume. Naša hrabra i ponosna Majka iz Srebrenice. Ova 77-godišnja starica je preživjela Srebrenicu izgubila u ratu sina, braću, bratiće, sestriće, djevera, djeverice i mnogobrojnu rodbinu. Ovo je prva žena koja je došla u Švedsku nakon pada Srebrenice gdje je bila dočekana na aredromu u Stockholmu uz pratnju TV-4 u julu 1995. godine.

”U amanet nam ostavlja da obilazimo Srebrenicu i sela Dobrak”

Njen muž Mehmed Muminović je jedan od osnivača naše Zajednice. Pomagao je Mehmed kako Zajednici tako i mnogim porodicama iz Srebrenice kada su stizale u Švedsku, a mnogi su danas i članovi ove Zajednice i vrijedni vakifi, saopšteno je.

Nažalost ova strarica je nakon par godina nakon spajanja sa svojim mužem ostala i bez njega koji je iznenadnom smrću preselio na ahiret (nakon što je uspio spojiti svoju preživljelu djecu, unučad i rodbinu). I da priča još bude tužnija ova starica ispraća i svog drugog sina na onaj svijet koji je preživio rat i Srebrenicu, ali od srčanog udara napušta ovaj svijet u 46. godini života.

Toplina lica i sjetne oči ove šehidske majke i žive u nadi da će se sresti sa svojim sinovima i šehidima u džennetu. Naše drage Behija hanuma i Fatima hanuma puno se zahvalila našoj posjeti, bilo je puno pitanja šta se radi, kako su znani i neznani i poselamile najsrdačnije sve u Džamiji. U amanet nam ostavlja da obilazimo Srebrenicu i sela Dobrak, Bukovik Poljak i sva sela iz koji smo prognani, saopštila je Bosanska Islamska Zajednica Stockholm.

FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *