HAOS U STUDIJU| PETERICA PROTIV DODIKA UŽIVO: POGLEDAJTE KAKO SE ZAVRŠIO MEČ KAKAV BIH NE PAMTI…

Predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik, u našoj emisiji Specijal, sumirao je godinu na izmaku, u ekonomiji, unutrašnjoj i spoljnoj politici. Priliku da postavljaju pitanja predsjedniku imali su ekonomisti Aleksa Milojević i Milenko Krajišnik, novinari Žarko Marković i Vedran Škoro, te politikolog Đorđe Vuković. Najviše pažnje posvećeno je ekonomskim pitanjima.

Predsjednik Dodik je naveo da je najveći uspjeh u 2017. uspostavljanje Mehanizma koordinacije kojim se Republika Srpska oduprijela centralizaciji BiH koju su pokušali da sprovedu Bošnjaci uz pomoć stranaca.

On je istakao da je otpor kojim su institucije Srpske odgovorile na pokušaje devastiranja njenih nadležnosti od strane određenih struktura u Sarajevu i međunarodnih faktora, najvažniji politički uspjeh Republike Srpske.

Dodik je gostujući u emisiji Specijal RTRS-a, rekao da se Srpska u ovoj godini suočila i sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama koje su u velikoj mjeri bile izazvane globalnim kretanjima.

Predsjednik Srpske je naglasio da je koncept liberalne ekonomije, loša privatizacija i štete od poplava u mnogome doprinio lošem stanju, ali da se Srpska izvlači iz takvog stanja. Tome u prilog idu i kapitalna infrastrukturna ulaganja u Srpskoj, 110 kilometara izgrađenih auto-puteva, najavljena gradnja novih dionica, najava gradnje termoelektrane Gacko 2, završetak Kliničkog centra u Banjaluci, naveo je između ostalog Dodik.

Govoreći o ekonomiji i zaduživanju, predsjednik Dodik je istakao da već duži period nema zaduživanja u oblasti javne potrošnje, već samo za infrastrukturne projekte.

“Dobit preduzeća ove godine je preko milijardu maraka, a javni dug je dug javnih preduzeća koji oni redovno servisiraju. Osim “Željeznica Srpske”, koje mi moramo da preuzmemo”, dodao je Dodik.

Ekonomista Aleksa Milojević konstatovao je da se unazad 15 godina ekonomija Republike Srpske veoma ozbiljno urušava. Za to je naveo primjer da se od 2003. do 2009. godine u Republici Srpskoj na zarađenih pet KM vraćalo duga jednu KM, a da se od 2009. do ove godine na zarađenih jednu KM vraćalo duga četiri KM.

Milojević tvrdi da smo ove godine zaradili 140 miliona KM BDP-a, a da vraćamo milijardu KM i to u okolnostima kada nemamo monetarnu nadležnost što, kako tvrdi, stvara strašan deflatorni pritisak. Deflacija je, kaže Milojević, karcinom i rušenje ekonomije.

Dodik je ove tvdrnje okarakterisao netačnim ističući da je Srpska u posljednjih 10 godina povećala BDP za 100 odsto i da je najmanje zadužena republika na prostoru bivše Јugoslavije.

Predsjednik Srpske je poručio da se za Srpsku vrijedi boriti, te da njeno postojanje određuje način na koji će ljudi tamo živjeti.

– Republika Srpska može opstati i postojati bez BiH – poručio je Dodik.

On je napomenuo da je bolonjski proces urušio sistem tradicionalnog obrazovanja. Dodik je naglasio da je sistem obrazovanja potpuno oskrnavljen i da je hitno potrebna javna debata o tome.

Predsjednik Srpske napomnje da na birou za zapošljavanje nema nijednog elektroinženjera, građevinskog ili mašinskog inženjera, ali da je najviše onih koji su završili menadžmente i to na privatnim fakultetima.

“Mislim da je pravo čudo da smo politički i ekonomski opstali u posljednjih desetak godina”, istakao je Dodik.

Odnos predstavnika vlasti na republičkom i bh nivou, takođe je bio predmet rasprave u posebnom izdanju emisije Specijal, oko čega je možda bilo i najviše diskusije.
Pogledajte kompletnu TV emisiju Specijal…

FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DA NASTAVITE NA CLANAK KLIKNITE NA LIKE ,

HVALA !