Izetbegović: Policija je morala intervenirati, protest boraca nezakonit

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostuje kao uvodničar sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, na kojoj je tema “Evropske integracije – evropski put BiH”.

Ipak, prije same sesije novinari su od Izetbegovića zatražili komentar na intervenciju pripadnika Federalne uprave policije (FUP) na petlji Šićki Brod, gdje je navodno došlo do nasilnih incidenata.

Izetbegović je kazao kako je do intervencije moralo doći, te da “na svu sreću nije bilo incidenata”.

– Policija je morala intervenirati, jer je ovo okupljanje boraca nezakonito. Što se tiče njihovih zahtjeva, mi godišnje izdvajamo 650 miliona KM i privreda ne može više. Postoji neka granica, ali mislim da možemo nešto uraditi unutar ove cifre – naveo je Izetbegović.

Upitan da prokomentira medijske navode da su pojedina boračka udruženja novac koji su dobivali od vlasti trošila netransparentno i dodjeljivala ga osuđenim ratnim zločincima, Bakir Izetbegović je kazao da na to ne može dati odgovor niti komentar jer ne zna ništa o tome.

Izetbegović: Demobilisani borci se ne smiju naći u beznadežnoj situaciji

Federacija Bosne i Hercegovine godišnje izdvaja 670 miliona konvertibilnih maraka (KM) za boračku populaciju što je trostruko više od entiteta Republika Srpska i ako se ovim segmentom nastavi opterećivati budžet, to će se negativno odraziti na penzione i druge fondove, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Federacija BiH izdvaja skoro triput više sredstava za skrb borcima od entiteta Republika Srpska. To ima svoje granice. Ima momenata kada privreda ne može više da nosi. Mi smo iza rata godišnje 670 miliona KM, odnosno skoro dva miliona dnevno izdvajali u te svrhe. To je na granici podnošljivog. Od završetka rata smo izdvojili 11 milijardi KM u te svrhe. Ako nastavimo da opterećujemo ovim segmentom budžete i privredu, počeće da pate penzioni i drugi fondovi. Preko toga se ne može ići”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da će država BiH zbrinuti bivše borce i da se oni koji su tokom rata branili zemlju ne smiju naći u beznadežnoj situaciji.

“Demobilisani borci koji ostanu bez zdravlja ili uđu u godine kada sebi ne mogu da privređuju, moraju biti zbrinuti od države. Moraju dobiti minimalnu penziju ili drugi vid pomoći, ali se ne smiju naći u beznadežnoj situaciji. To će država i uraditi”, kazao je Izetbegović osvrnuvši se na protest bivših boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Tuzlanskog kantona, Zvornika i drugih općina, koji zahtijevaju usvajanje jedinstvenog boračkog registra i boračke dodatke, te ukidanje finansiranja iz budžeta preko 1.600 boračkih organizacija.


Loading...

FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DA NASTAVITE NA CLANAK KLIKNITE NA LIKE ,

HVALA !