OGLASIO SE HARIS SILAJDŽIĆ NAKON PRESUDE “ŠESTORCI”: Pogledajte šta po njemu BiH i Hrvatska trebaju nakon presude…

Ovih dana bh. javnost okupirana je izricanjem presuda Haškog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, dok je u predmetu “Prlić i drugi” potvrđena prvostepena presuda. Iako su presude izrečene, u bh. javnosti javile su se različite interpretacije i tumačenja. Naša zemlja je vodila obrambeni rat jer je bila napadnuta od strane susjednih zemalja. Sada je pitanje šta dalje, a ne kako tumačiti presude”, vrlo kratko u izjavi za BNN.BA kazao je dr. Silajdžić, tim povodom.

“Mislim da nema svrhe puno se baviti presudama, ali posljedice su nesto drugo.Važno je da ove presude određuju karakter onoga što se događalo, sada i zvanično. Dakle, nije se radilo o građanskom ratu, nego o međunarodnom sukobu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine. Naša zemlja je vodila obrambeni rat jer je bila napadnuta od strane susjednih zemalja. Sada je pitanje šta dalje, a ne kako tumačiti presude”, vrlo kratko u izjavi za BNN.BA kazao je dr. Silajdžić.

Inače, dr.Haris Silajdžić doktor je historijskih nauka, radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a drži predavanja na univerzitetima širom svijeta, između ostalog i na prestižnom Harvardu, te još nekoliko američkih fakulteta. Kao član Stranke demokratske akcije obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.-1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.-1995.) za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Jedan je od od onih koji je podnio je najveći teret ili odgovornost ratnog liderstva napadnute i dobrim dijelom okupirane zemlje. Od 6. novembra 2006. do 10. novembra 2010. godine obavljao je dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Od 1997. godine obavljao je dužnost dopredsjednika Vijeća ministara BiH. Izabran je za profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1996. i na Cornell University Ithaca, u New Yorku 1998. Uživa značajan ugled u međunarodnim krugovima, a pogotovo u nekadašnjoj američkoj administraciji pod rukovodstvom demokrata. Govori nekoliko jezika. Nikada nije bio članom Saveza komunista. Osnivač je Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Fakultet arapskog jezika i islamistike završio je u Bengaziju, magistrirao je i doktorirao u Prištini.

Podsjećamo, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju jučer su izrečene su presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića (25 godina zatvora), Brune Stojića (20 godina), Slobodana Praljka (20 godina), Milivoja Petkovića (20 godina), Valentina Ćorića (16 godina) i Berislava Pušića (10 godina zatvora). Tužilaštvo Haškog tribunala istaklo je da je zadovoljno presudom u predmetu “Prlić i ostali” jer je žalbeno vijeće u najvažnijim aspektima potvrdilo osuđujuće presude i kaže da Hrvatska treba procesuirati druge odgovorne za zločine u Bosni i Hercegovini.

“Presuda je potvrdila da je postojao međunarodni oružani sukob zato što je Hrvatska imala cjelokupnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio široko rasprostranjene zločine”, istaklo je Tužilaštvo.

Također, dana 22. novembra 2017. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladićaosudio je na doživotni zatvor za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini.

BNN.BA

FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *