ŠTA MISLITE KO JE OVO: On je jedini član hrvatskog sabora koji nije sudjelovao u minuti šutnje haškim zločincima…

Zastupnik GLAS-a, Goran Beus Richembergh, komentirao je najavljenu minutu šutnje i zajedničku izjavu na početku sjednice Sabora o jučerašnjoj presudi haškog suda, koji je bh. šestorku osudio na 111 godina zatvora.

Zašto ne želite sudjelovati u minuti šutnje?

Zato što je ovo najviši zakonodavni dom Republike Hrvatske i ovo je kuća u kojoj treba čuvati vladavinu prava i pravnu državu. Ne umanjujući ničiju ulogu u povijesnim zbivanjima, ne možemo prihvatiti da se tako odaje pijetet osobi koja ima presudu za izvršene ratne zločine. Obrana je u 14 godina imala priliku pokazati svoju nevinost, trud Praljka i njegovog odvjetničkog tima bio je impresivan, ostavili su iza sebe mnogo izvorne građe, ali očito to nije bilo dovoljno. U dva suđenja utvrđen je čitav niz okolnosti, koje moraju biti u prvom planu, a to su žrtve. I na hrvatskoj i bošnjačkoj strani počinjeni su zločini i za to netko treba odgovarati. Tisuće i tisuće ljudi su bili prognani, i Bošnjaka i Hrvata, učinjeni su zločini, počinjen kulturocid i to ne može ostati u drugom planu.

Kako komentirate izjavu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, da neće priznati presudu?

To je uvođenje dvosturkih kriterija. Sud u Haagu osnovan je i uz potporu RH. Nama je bilo stalo da se rasvijetle sve moguće okolnosti počinjenih ratnih zločina. Ako ne prihvaćamo presudu haškog suda, time bismo doveli u pitanje i oslobađajuće presude Markača i Gotovine ili Blaškića. Ne može nam ponedjeljkom odgovarati presuda, a utorkom ne.

Kako komentirate izjavu suda u jučerašnjoj presudi, prema kojoj je Hrvatska jedina vršila agresiju na BiH?

To nije tako. U nekim suđenjima srpskim zločincima definiran je zločinački pothvat i veza. Ono što je omelo da to ne bude do kraja rasvijetljeno jest smrt Slobodana Miloševića, ali sama činjenica da je on bio u Haagu govori mnogo.

Na suđenju Mladiću nije se spominjala njegova veza s Miloševićem?

Na suđenju Mladiću nije se spominjalo ni zločine u Škabrnji. Očito je da se suzilo kako bi presuda čim prije bila gotova. Pod lupom je rad suda, ali ne možemo mi mjeriti rad haškog suda prema hrvatskim sudovima. Ne daj Bože da su svi na svijetu pametni i uspješni kao hrvatski sudovi. Presuda se ne može osporiti, ona je konačna, a mi možemo čuvati vlastito dostojanstvo, ponos i dignitet.

N1

FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *