SVIJET JE PRED VELIKOM KATASTROFOM: EVROPA SE PRIPREMA ZA “MASAKR NA BERZAMA” NAKON PADA AMERIČKIH I AZIJSKIH INDEKSA…

Evropske berze se pripremaju za velike padove nakon što je val kolapsa jučer krenuo iz Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom noći pad su registrovale azijske berze u događaju koji su analitičari doslovno nazvali “masakrom na berzi”.

“Ovo je pravi masakr i svi bježe na sigurno jer niko ne zna šta šta je pravi uzrok”, rekao je Chris Weston, glavni marketinški strateg australskog IG-a.

Padovi u Japanu i Australiji direktno su vezani za krah američkih berzi, tačnije Dow Jonesa u ponedjeljak, koji je zabilježio najveći negativan dan u historiji.

Podsjećamo, američki berzovni indeksi doživjeli su potpuni krah, a ključni indeks Dow Jones Industrials kraj dana je dočekao s izgubljenih 1.175 bodova, dok je u jednom trenutku izgubio više od 1.500 ili gotovo 6 posto.

Kako piše BBC, ovo je najveći berzovni krah na Wall Streetu u jednom danu, gori i od početka globalne finansijske krize 2008. godine.

Uzrok pada neki analitičari vide u velikom porastu plata u SAD-u, za što su upozoravali da bi mogao dovesti do brze inflacije.

Američki predsjednik Donald Trump, koji voli skokove na berzama pripisivati svojoj “dobroj politici”, do sada se nije obratio javnosti.

Američka berza doživjela najveći kolaps u protekloj deceniji, gori i od onog iz 2008.

Američki berzovni indeksi danas su doživjeli potpuni krah, a ključni indeks Dow Jones Industrials kraj dana je dočekao sa izgubljenih 1.175 bodova, dok je u jednom trenutku izgubio više od 1.500 ili gotovo 6 posto.

Kako piše BBC, ovo je najveći berzovni krah na Wall Streetu u jednom danu, gori i od početka globalne finansijske krize 2008. godine.

Osim Dow Jones Industrialsa, indeksa kojeg čini 30 vodećih američkih industrijskih kompanija, velike minuse zabilježili su i Nasdaq i S&P 500.

Uzrok pada neki analitičari vide u velikom porastu plata u SAD-u za koji su upozoravali da bi mogao dovesti do brze inflacije. Ukoliko se taj trend nastavi federalne rezerve bi mogle podići temeljne kamatne stope i dovesti do usporavanja američke privrede.

Američki predsjednik Donald Trump višemjesečni pozitivni trend na Wall Streetu pripisivao je kao svoju zaslugu, dok su mnogi analitičari upozoravali da bi se to moglo “obiti o glavu”.

Veliki pad na berzama širom svijeta počeo je već u petak i očekuje se da će se nastaviti u toku noći sa ponedjeljka na utorak i u utorak na azijskim i evropskim berzama.

Andrew Wilson iz Goldman Sachs Asset Managementa najavljuje nove promjene na berzi u toku godine.

“Nalazimo se u krugu u kojem centralne banke smanjuju broj obveznica koje kupuju, a neke dižu kamatne stope”, rekao je Wilson za BBC.

Klix

Loading...
FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *