Terzić: Svi građani BiH treba da tuže političare ove zemlje

Gost Dana uživo bio je politički analitičar Almir Terzić, s kojim smo razgovarali o aktuelnim političkim temama.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je posjetio Mostar, o čemu je politički analitičar Terzić kazao: “Mislim da je Plenković počeo da se ponaša kao Vučić; vidio je da žustre izjave sigurno neće naići na dobar odjek u EU i on je sad lopticu prebacio Čoviću i hrvatskom narodu kome je dodijelio ulogu Milorada Dodika u BiH. Sad vidite da imate umirujuće izjave od Plenkoviće a daleko žustrije od hrvatskoga naroda u BiH“, komentarisao je Terzić za N1.

Upitali smo ga da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da logoraši trebaju da tuže BiH, te nam je rekao: “Kad govorimo o presudi, treba prvo reći da svi građani BiH treba da tuže političare ove zemlje, pogotovo građani Mostara kojima je uskraćeno osnovno ljudsko pravo a to je da biraju. Političari su dužni da preuzmu odgovornost za vođenje zemlje i ovo je skretanje pažnje s bitnih stvari“.

Hahn je prilikom posjete BiH rekao da je 2017. godinu obilježilo jako malo reformi u BiH. Ništa nije ispunjeno i političari lopticu vješto prebacuju na drugu stranu i pokušavaju da opravdaju svoj nerad. Građani treba jasno da kažu da političari nisu učinili ono što su trebali i da im poruče da će biti kažnjeni na izborima 2018. godine“, dodao je Terzić.

Istakao je i kako je Plenkovića očekivao u posjeti Ahmićima, u Križančevom Selu, kao i u svim drugim stratištima u Srednjoj Bosni i posjetu onome, kako je naglasio, “što je proizvela politika 90-ih koja još živi na drugi način”. “Mi imamo sistem dvije škole pod jednim krovom i Plenković je trebao da posjeti pored ostalog i Bugojno i da vidi čuvenu segregaciju u BiH koju je proizvela politika ’90-ih koja se naslonjala na politiku u Hrvatskoj“, komentarisao je.

O posjeti članova Predsjedništva BiH Srbiji je rekao: “Od posjete ne treba očekivati ništa. Biće dobro ako članovi Predsjedništva ostvare normalan kontakt sa Vučićem nakon presude za Ratka Mladića. Ono što je kamen spoticanja je taj sporazum o granicama za koji još nema političkog rješenja i bilo bi dobro kada bi se osigurao neki dodatni stepen poboljšanja saradnje sa Srbijom u smislu trasiranja brze ceste Beograd – Sarajevo, ali to je prevashodno za nas u BiH da izađemo sa jedinstvenim stavom i bilo bi dobro da su otišli s tim u Beograd. Bojim se da ćemo sa Srbijom i u narednom periodu imati zategnute odnose, pogotovo zbog ovog načina komuniciranja“.

 

FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *