TUČA U PARLAMENTU ZBOG IZBORNOG ZAKONA: POGLEDAJTE KO JE POSLANIKU IDRISU IŠČAŠIO RAME…

U turskom parlamentu je ponovo izbila tuča između poslanika vladajuće partije i opozicije.

U turskom parlamentu je ponovo izbila tuča između poslanika vladajuće partije i opozicije koji su razmijenili udarce i gađali se flašicama vode nakon žučne svađe zbog promjene ustava, prikazuju televizijski snimci.

Odbor za ustavna pitanja parlamenta zasjedao je povodom prijedloga vlade da se ukine imunitet poslanicima nakon što je sjednica prošle sedmice prerasla u nasilje, prenosi Tanjug.

Na snimcima se vidi kako se poslanici vladajuće Partije pravde i razvoja i prokurdske Narodne demokratske partije tuku u prostoriji odbora nakon žučne verbalne rasprave.

Šef poslaničkog kluba HDP u parlamentu Idris Baluken je u tuči iščašio rame, navode mediji.

Masovna tuča

Nekoliko poslanika je skočilo na stolove kako bi bolje uspjelo da udari svoje protivnike sa visine dok su neki poslanici pokušavali da smire tenzije.

Poslanici su bacali flašice sa vodom i druge predmete po sobi, prenosi AFP.

Glasnogovornik vlade Numan Kurtulmus osudio je scene nasilja u parlamentu.

“Niko ne treba da se nada da će ovakvim ponašanjem natjerati vladu da odustane od svojih planova”, upozorio je on i dodao da “šta god da se desi, prijedlog da se ukine imunitet poslanika biće predstavljen u parlamentu”.

Usvajanje izmjena izbornog zakona u turskom parlamentu dovelo je do masovnog fizičkog obračuna među parlamentarcima u sali.
Opozicija tvrdi da bi ove izmjene mogle otvoriti put izbornim prevarama i ugroziti regularnost izbora sljedeće godine.

Izmjene zakona omogućavaju Visokoj izbornoj komisiji da spaja biračke okruge i prebacuje biračke kutije u druge okruge. Glasački listići koje nisu ovjerili u lokalnom izbornom odboru i dalje će biti dopušteni, što je formalno odobravanje prakse koja je prošle godine izazvala velike proteste vladinih kritičara i zabrinutost promatrača izbora na referendumu.

Sigurnosnim snagama bit će dozvoljen ulazak na biračko mjesto kada ih pozove birač, što je mjera kojom vlada navodno želi spriječiti zastrašivanja za koja optužuje PKK na kurdskom jugoistoku zemlje. Vlada optužuje prokurdsku stranku HDP da je produžena ruka PKK-a i da profitira na zastrašivanju birača.

Opozicione stranke, na drugoj strani, ove mjere vide kao proces koji će brojanje glasova učiniti manje transparentnim i vladi dopustiti da premješta listiće iz uporišta u kojima je opozicija popularna.

“Bitka u parlamentu je gotova, ali ćemo se svim sredstvima boriti za sigurnost izbora. Otići ćemo na ustavni sud zbog neustavne prirode ovih propisa”, rekao je Ozgur Ozel, zamjenik predsjednika glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP).

Zakon formalno dopušta predizborne koalicije, što omogućava udruživanje vladajuće stranke AKP i njihovih nacionalističkih saveznika.

U Turskoj se dogodine održavaju predsjednički i parlamentarni izbori.

Al Jazeera/Klix

Loading...
FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DA NASTAVITE NA CLANAK KLIKNITE NA LIKE ,

HVALA !