UZBUNA U CIJELOM SVIJETU ZBOG OVOGA: TURSKA VOJSKA DANAS UŠLA U JEDAN OD NAJVEĆIH SIRIJSKIH GRADOVA…

Konvoj turske vojske ušao je u sirijsku regiju Idlib kako bi u skladu sa sporazumima iz Astane bio postavljen novi kontrolni punkt za nadzor poštivanja primirja u takozvanoj zoni deeskalacije, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Reporter AA javlja da je konvoj turske vojske jutros ušao iz Turske u Idlib i sigurno doputovao na zapadnu periferiju Halepa koja je također unutar zone za koju je dogovoren prekid sukoba.

To će biti četvrti kontrolni punkt kojeg turska vojska postavlja u regiji Idliba.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana u mirovnom procesu u Astani postignut je sporazum o uspostavi četiri zone deeskalacije, a jedna od njih je Idlib u kojoj zemlje garanteri trebaju postaviti kontrolne punktove za praćenje implementacije sporazuma.

U idlibskoj regiji turska vojska bi trebala postaviti ukupno 12 kontrolnih punktova kako bi nadzirala poštivanje primirja od sirijske opozicije.

S druge strane, očekuje se da i ruska vojska postavi kontrolne punktove van Idliba kako bi nadzirala implementaciju sporazuma od strane snage odanih sirijskom režimu.

INFOGRAFIKA: Assadove režimske snage i ISIS zauzeli više od 3.000 kilometara kvadratnih u Idlibu

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i teroristi ISIS-a zauzeli su u protekla tri mjeseca najmanje 3.035 kilometara kvadratnih teritorije na jugu i jugoistoku provincije Idlib, a u tome su im znatno pomogli koordinirani ruski zračni napadi na tom području, javlja Anadolu Agency (AA).

Assadove režimske snage su u oktobru prošle godine otvorile put teroristima ISIS-a da iz mjesta Hunayfis na istoku Hame pređu na područje Idliba koje kontroliraju snage sirijske opozicije i antirežimske grupe.

Područja u Idlibu koja kontroliraju opozicione snage i antirežimske grupe su stalna meta ruskih zračnih napada, a koordiniranim djelovanjem režimska sirijska vojska i ISIS preuzeli su kontrolu na širem području te regije.

Područja u Idlibu koja kontroliraju opozicione snage i antirežimske grupe su stalna meta ruskih zračnih napada, a koordiniranim djelovanjem režimska sirijska vojska i ISIS preuzeli su kontrolu na širem području te regije. ( Aldıjana Hadzıc – Anadolu Agency )

Prema procjeni na bazi geografskih karata, riječ je o području od najmanje 3.035 kilometara kvadratnih na kojem su režimske snage i ISIS zauzeli najmanje 100 sela.

Assadove snage tako su prešle liniju idlibske zone deeskalacije za koju je u mirovnom procesu u Astani uz posredstvo Turske, Rusije i Irana dogovoren prekid sukoba i uspostava kontrolnih punktova za praćenje primirja.

U žestokim zračnim i artiljerijskim napadima ruske vojske i sirijskih režimskih snaga u Idlibu je od početka ove godine poginulo najmanje 211 civila.

aa.com.tr

Loading...
FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *