Vulin odgovorio Izetbegoviću: Imate problem sa istinom koju zastupam

Izetbegović rekao da će Vučić voditi politiku pomirenja, dok će ružne riječi izgovarati političari nižeg ranga, poput Vulina ili Dodika.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nema problem s njim, nego sa istinom koju zastupa, “i tu mu nema pomoći”.

Izetbegović je ranije, u intervjuu beogradskom Danasu, rekao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić voditi politiku pomirenja, “a ulogu onih koji slabe pozicije oponenata, koji izgovaraju ružne i nedolične riječi, nosit će pojedini mediji i političari nižeg ranga, poput Vulina ili Dodika”.

“Politika Srbije je politika mira i pomirenja. Izetbegović to teško razume, a još teže prihvata. Zato je prošlo dve godine od pokušaja ubistva predsednika Vučića u Srebrenici a da niko nije kažnjen”, istakao je Vulin, navodi se u saopćenju.

Dodao je da Izetbegović kaže da je BiH sastavljena od ravnopravnih naroda, ali napada bh. entitet Republiku Srpsku da je “genocidna tvorevina, traži poštovanje za žrtve bošnjačkog naroda, ali nikada nije došao u Bratunac da se pokloni pobijenim Srbima”.

“Traži poštovanje integriteta BiH, ali bi da raskomada Srbiju. Traži hitno razgraničenje, a kada Vučić ubrza pregovore odmah ih blokira. Kada se vidi sa Vučićem spreman je na svaki dogovor, a čim izađe pred kamere pogazi reč”, navodi se u saopćenju.

“Izetbegović je čovek bez reči, opasnih namera i dvolične politike. Izetbegović nema problem sa mnom, on ima problem sa istinom koju zastupam i tu mu nema pomoći”, dodao je Vulin.

Otvorena pitanja u vezi granica

Izetbegović je rekao u intervjuu da je spreman na dijalog i saradnju s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali to ne znači da je, kako je dodao, spreman dati bilo koji ustupak koji je štetan za interese Bosne i Hercegovine.

On je u intervjuu za list Danas iz Srbije naveo da su nedavni razgovori čelnika dvije države u Beogradu bili smireni, ali i da je Vučić bio razočaran njegovim stavom o pitanju razgraničenja jer Izetbegović to pitanje želi riješiti “na način da obje države ostvare svoje suverene interese i prava”.

“Moj prijedlog je bio da odmah potpišemo Ugovor o državnoj granici kojim se postojeća granica između dviju država potvrđuje i demarkira na mapama koje bi bile sastavni dio tog ugovora, jer to je granica koja je međunarodno priznata i neupitna”, istakao je član bh. Predsjedništva.

“Otvorena pitanja duž državne granice mogu se dogovorno riješiti bez ikakve razmjene teritorije, na principima prekogranične saradnje, koristeći posebne mehanizme i režime koji bi vladali u pograničnim područjima od posebnog interesa za obje države, a koji su dobro poznati u međunarodnoj praksi i uspješno se primjenjuju u Evropskoj uniji.”

Što se tiče odnosa Bosne i Hercegovine prema Kosovu, Izetbegović je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović “mimo dogovora unutar tročlanog Predsjedništva, ponudio obavezu da Bosna i Hercegovina u cijelosti prati stavove Srbije”.

“Ja sam se tome suprotstavio i na sastanku delegacija, a zatim i na konferenciji za novinare”, dodaje on.

“Prepustiti imovinu i vodne resurse bez naknade, prepustiti suverenitet nad vanjskom politikom, pa i u najmanjem obimu – sve bi to bilo na štetu i suprotno interesima Bosne i Hercegovine.”

Odbrana suvereniteta

Upitan smatra li, iako većina u međunarodnoj zajednici smatra da Vučić drži predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika pod kontrolom, ima li Vučić ipak planove da utječe na raspad Bosne i Hercegovine, Izetbegović je rekao da je siguran da predsjednik Srbije “ne kani učestvovati u bilo kakvoj destabilizaciji prilika u regionu”.

“Ponovni napad na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je preopasna stvar i kreirao bi vir koji može progutati svakoga. Vučić će voditi politiku pomirenja, izgovarati riječi radi kojih će dobivati pohvale, a ulogu onih koji slabe pozicije oponenata, koji izgovaraju ružne i nedolične riječi, nosit će pojedini mediji i političari nižeg ranga, poput Vulina ili Dodika”, navodi sagovornik lista Danas.

Izetbegović je bio upitan i o ranijoj izjavi da je spreman i na vojnu reakciju u slučaju da se RS pokuša otcijepiti.

“Rekao sam da sam spreman svim sredstvima braniti teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. To je moje pravo i moja ustavna i zakonska obaveza. Svi treba da se pomire s tim da neće biti otcjepljenja bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mjesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvijek teritorij Bosne i Hercegovine”, naveo je i dodao da se želje i težnje, “‘snovi’, kako to kaže Dodik”, neće ugasiti u dobrom dijelu srpskog korpusa, ali će biti prevladane kroz proces sazrijevanja i prihvatanja realnosti.

“Ne može se srušiti Dejtonski mirovni sporazum, a da se ne sruši mir, nijedan narod u Bosni i Hercegovini nema pravo uzeti sebi teritorij koji pripada svima, ali može se ići dalje u ekonomski nazadak i izolaciju, u siromaštvo koje će djelovati otrežnjujuće.”

Prekrajanje granica

Izetbegović je govorio i o stavovima nekih diplomata koji smatraju da treba prekrojiti balkanske granice kako bi se riješilo pitanje sjevera Kosova, Republike Srpske, te istakao da nema nikakvih preduvjeta za otcjepljenje RS-a.

“Ne znam hoće li i mogu li se Srbija i Kosovo dogovoriti o takvoj promjeni granica. Što se tiče entiteta RS, on se ne može upoređivati sa Kosovom. Nije nad Srbima u Bosni i Hercegovini izvršena agresija, nisu oni bili izloženi genocidu, dapače, njihove komšije Hrvati i Bošnjaci su nasilno i zločinima uklonjeni sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine kako bi se kreirala etnički čista srpska teritorija. Čak su i Srbi Sarajeva bili žrtve nasilnog etničkog čišćenja od strane vlastite vojske.”

“Nema pravnih, historijskih i moralnih preduslova za otcjepljenje entiteta RS. Preostaje da se eventualno nasiljem i vojno pokuša dovršiti ono što nije uspjelo Karadžiću i Mladiću. Ne bih nikome preporučio da se u takvu nepravdu i avanturu zaista i upusti. Uostalom, sudbina i kraj Karadžića i Mladića se odvija pred našim očima”, kaže član bh. Predsjedništva.

Izvor: Agencije

FACEBOOK KOMENTARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DA NASTAVITE NA CLANAK KLIKNITE NA LIKE ,

HVALA !